Chloorvrij zwemmen

Kristalhelder water...zonder chloor !


Traditioneel wordt nog al te vaak chloor gebruikt als ontsmettend agens in zwembaden...met alle voor- en nadelen van dien. Chloor is uiteraard een goede ontsmetter en algendoder, maar irriteert helaas ogen en slijmvliezen en is slecht voor onze huid. Bovendien worden de laatste jaren ook effekten ontdekt op bv longen van opgroeiende kinderen en zelfs volwassenen bij langdurig kontakt. Hoe lager de concentratie chloor in ons water, hoe beter, met als summum een volledig chloorvrij bad. In die optiek vinden wij automatische chloordoseersystemen ook niet ideaal : pieken en dalen in de chloorconcentratie worden wel vermeden, maar er zit wel nog steeds chloor in het water.
Verschillende technieken reduceren of elimineren chloorverbruik : UV-c , koper-zilver ionisatie , zoutelektrolyse en hydrolyse

UV-c : het zwembadwater stroomt langs een lamp met een heel specifieke licht-golflengte. De levende micro-organismen in het water lopen door deze belichting schade op aan het RNA , voortplanten wordt onmogelijk en ze sterven. Zeer efficiënt tegen een heel gamma virussen en bacteriën (oa legionella, meningitis, schimmels...). Groot voordeel = geen produkten in het water, tot 80%minder chloorverbruik.

Koper-zilverionisatie : koper en zilverionen komen vrij en behandelen het water. De koperionen werken als algicide en vlokkingsmiddel, de zilverionen zijn ontsmettend en bacteriedodend. Tot 80% van het chloorverbruik wordt geëlimineerd. Ionisatie is best geschikt voor betegelde zwembaden.

Zoutelektrolyse : het zwembadwater bevat ca 3gr/l gewoon keukenzout dus NaCl (Ter vergelijking, de noordzee bevat ca 18gr/l). De elektrolysecel splitst tijdelijk het zout en zo krijgen we in de cel telkens verse Cl, die zorgt voor een complete ontsmetting. De zoutconcentratie blijft constant, dus geen verbruik ! Het badwater zelf bevat geen restchloor, en de lage zoutconcentratie zorgt voor een aangenaam effect op de huid mede doordat de natuurlijke vetlaag niet wordt aangevallen. Huidpatiënten kunnen veel baat ondervinden bij zoutelektrolyse.

Hydrolyse : de hydrolyse-cel splitst het water op, en vormt tijdelijk ontsmettende verbindingen met die bouwstenen. Water is H²O , hiervan maakt de cel : O O² O³ OH : sterk oxiderende onstabiele verbindingen. Complete ontsmetting is het resultaat en kristalhelder drinkbaar water, zonder enig onderhoud. De cel vraagt een minimum geleidbaarheid van het water om optimaal te functioneren : maximaal 1,5gr zout/l , wat je niet meer kan merken.